ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΚΟΠΩΣΗΣ

Με την εξέταση αυτή παίρνουμε αξιόπιστες πληροφορίες για τον τρόπο που συμπεριφέρεται η καρδιά παιδιών και ενηλίκων όταν την υποβάλλουμε σε κόπωση δηλαδή όταν είναι υποχρεωμένη να λειτουργεί σε συνθήκες φόρτισης έργου

Χρησιμεύει α) στη διάγνωση της αθηρωμάτωσης / ισχαιμίας των αγγείων της καρδιάς δηλαδή της στεφανιαίας νόσου, β) στην εκτίμηση της επιτυχούς επέμβασης επαναιμάτωσης του μυοκαρδίου (by pass ή αγγειοπλαστική), γ) στην πρόγνωση ή αλλιώς στη δυνατότητα πρόβλεψης και διατήρησης για κάποιο χρονικό διάστημα μιας ικανοποιητικής καρδιακής λειτουργικότητας (π.χ. μετά από αγγειοπλαστική / "μπαλονάκι") και δ) περιπτώσεις διορθωμένων χειρουργικά συγγενών καρδιοπαθειών. 

Χρησιμοποιείται επίσης α) για την εκτίμηση της επικινδυνότητας και ταυτοποίηση διαφόρων καρδιακών αρρυθμιών που εμφανίζονται με την κόπωση (π.χ. κοιλιακές έκτακτες συστολές), β) για την εκτίμηση της  ικανότητας για άσκηση (π.χ. σε καρδιακή ανεπάρκεια), γ) για την εκτίμηση και ταυτοποίηση των ανώτερων επιπέδων άσκησης σε συνδυασμό με εργομετρικές εξετάσεις (αθλητές και αθλούμενοι κάθε ηλικίας) και δ) για την ταυτοποίηση σε ορισμένες περιπτώσεις της αρτηριακής υπέρτασης. 

Αναφορικά με τα παδιά η δοκιμασία κόπωσης δεν συμπεριλαμβάνεται στις εξετάσεις "ρουτίνας" και σχετικά σπάνια θα υποβληθεί ένα παιδί σε αυτή την εξέταση. 

 

© 2012 dps - Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα - ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ ΨΥΡΡΟΠΟΥΛΟΣ Ζ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ / Cardiologist Psirropoulos Dimitrios MD, PhD - ProCardia Medical Institute / An Integrated Cardio Metabolic and Ergometric Centre for Adults and Children

Υλοποιήθηκε από Webnode