ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΓΟΝΙΔΙΑΚΟ ΕΛΕΓΧΟ

 

Με την αλματώδη ανάπτυξη της ιατρικής, με ένα απλό τεστ και τη λήψη λίγου σάλιου, μπορούμε να κάνουμε τον απαραίτητο μοριακό έλεγχο και να ενημερωθούμε για τις παθήσεις που έχουμε την προδιάθεση να αναπτύξουμε. Η ανάλυση του γονιδιακού προφίλ συμβάλλει τα μέγιστα στην ανακούφιση πολλών ανθρώπων με κληρονομική προδιάθεση σε χρόνιες κυρίως ασθένειες δίνοντάς τη δυνατότητα της εξατομικευμένης πρόληψης

Οι ραγδαίες εξελίξεις της Γενετικής Επιστήμης επιβάλλουν την ενημέρωση κυρίως των νέων ανθρώπων και των φορέων μιας κοινωνίας, ώστε να εστιάσουν στην πρόληψη. Σήμερα, δίνεται η δυνατότητα για την έγκαιρη αναγνώριση της γενετικής προδιάθεσης χαρακτηριστικών, ασθενειών, μεταβολισμού με σκοπό την πρόληψη μέσω των μοριακών εξετάσεων που ανιχνεύουν τις πληροφορίες που φέρει κάθε οργανισμός στο γενετικό του υλικό. Οι μοριακές γονιδιακές εξετάσεις συμβάλλουν στην αξιοποίηση και στην καθιέρωση της πρόληψης ως κύρια ιδέα για την υγεία και την ευεξία στη ζωή.

Ο σημερινός άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να εστιάσει σε αυτή τη μέθοδο πρόληψης διότι μέσω του γονιδιακού προφίλ μπορεί να γίνει η έγκαιρη και έγκυρη ανίχνευση των πληροφοριών που φέρει κάθε ένας από εμάς από την στιγμή της γέννησης του για την έκφραση διαφόρων ασθενειών ή διαταραχών και να γνωρίζει την πιθανότητα εμφάνισης τους. Περαιτέρω δίνεται η δυνατότητα με βάση το γονιδιακό προφίλ να λάβει εξατομικευμένη συμβουλευτική ιατρική κατεύθυνση ως προς τον τρόπο ζωής, τις συνήθειες, την διατροφή, την δοσολογία των φαρμάκων του, των εξετάσεων που θα συμπεριλάβει στο ετήσιο έλεγχο υγείας του νωρίς με σκοπό πάντοτε την πρόληψη και την διατήρηση της υγείας .

Τι πληροφορίες παίρνουμε από τον μοριακό έλεγχο;

Τα γονίδια του κάθε ένα από εμάς είναι μοναδικά και οι πληροφορίες τους εκφράζονται ως χαρακτηριστικά εξωτερικά αλλά και ως τάση του οργανισμού προς κάποια κατεύθυνση. Τα γονίδια που αναλύονται εξετάζοντας το DNA στον πυρήνα των κυττάρων μας, ο μοριακός έλεγχος δηλαδή, δίνουν πληροφορίες που καθορίζουν κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό διαταραχές στην υγεία (καρδιαγγαιακό, ανοσοποιητικό, καρκινογένεση), την παχυσαρκία, τη γήρανση, αλλά και τις αντοχές και τις δυνατότητες των ανθρώπων.

Ποια γονίδια εξετάζονται κατά τον μοριακό έλεγχο;

Τα γονίδια που αναλύονται και εξετάζονται έχουν επιλεχθεί μετά από πολυετή έρευνα και σύμφωνα με τη συχνότητα των παθήσεων που εμφανίζονται και απασχολούν τον γενικό πληθυσμό στις ανεπτυγμένες χώρες. 

Ποιος είναι ο σκοπός του ελέγχου;

Σκοπός της μοριακής εξέτασης των κυττάρων είναι όχι μόνο η ανάλυση του γονιδιακού προφίλ του εξεταζόμενου αλλά και ο προσδιορισμός των κατάλληλων και εξατομικευμένων διορθωτικών κινήσεων που αφορούν τον τρόπο ζωής, με στόχο την πρόληψη των ασθενειών, την διατήρηση της υγείας και την καθιέρωση μιας μακροπρόθεσμης και βελτιωμένης ποιότητας ζωής.

Τι προσφέρει η εξέταση του γονιδιακού προφίλ;

Δεδομένου ότι το γονιδιακό προφίλ συμβάλλει στο 40-80% των χρόνιων πολυπαραγοντικών νόσων (σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, οστεοτοπόρωση, θρόμβωση, καρκίνος), της παχυσαρκίας, της πρόωρης γήρανσης και στις αθλητικές επιδόσεις και δεδομένου ότι οι παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής και την υγεία των ανθρώπων είναι η γενετική δομή του ατόμου, οι συνθήκες διαβίωσης, η ψυχολογία, η άσκηση, η διατροφή η συγκεκριμένη εξέταση του γονιδιακού προφίλ αποτελεί ένα βασικό εργαλείο στα χέρια πολιτών, γιατρών, αθλητών, παιδιών. Θα τους βοηθήσει να αναγνωρίσουν και να εκμεταλλευτούν τα γενετικά τους πλεονεκτήματα για να φτάσουν στο μέγιστο την καλή τους υγεία και της διατήρησης της μέσω της πρόληψης με εξατομικευμένες προτάσεις και συστάσεις, στα υψηλότερα δυνατά όρια των επιδόσεων τους, να εξατομικεύσουν τις θρεπτικές διατροφικές απαιτήσεις ή να επιλέξουν το κατάλληλο άθλημα σε μικρή ηλικία.

Πώς σχετίζεται ο μοριακός έλεγχος με την παχυσαρκία;

Η επιστήμη της γενετικής έθεσε τις βάσεις για μια νέα θεώρηση όχι μόνο της πρόληψης των ασθενειών αλλά και της διαχείρησης της παχυσαρκίας και της απώλειας βάρους. Έτσι, εξετάζονται γονίδια που αφορούν σε βιολογικές λειτουργίες όπως : αίσθηση πείνας και κορεσμού, θερμιδικό ενεργειακό ισοζύγιο, λιπογένεση-θερμογένεση, ικανότητα αποτοξίνωσης και αντιοξείδωσης, μεταβολισμός λιπιδίων και χοληστερόλης. Μέσω του γονιδιακού ελέγχου δίνεται εξατομικευμένη διατροφική αγωγή με βάση τα θρεπτικά συστατικά, υποστήριξη και εμπλουτισμός όταν χρειάζεται ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού για την επιθυμητή απώλεια βάρους και την διατήρησή του.

Πώς βοηθά η εξέταση του γονιδιακού προφίλ στις χρόνιες ασθένειες;

Επίσης, η προγνωστική γονιδιωματική είναι ο τομέας της ιατρικής που ασχολείται με τον εντοπισμό συγκεκριμένων "αλλαγών" στο DNA, οι οποίες ονομάζονται μεταλλάξεις και σχετίζονται άμεσα με τον κίνδυνο για την εμφάνιση χρόνιων ασθενειών όπως: νεοπλασίες, φλεβική θρόμβωση, υπέρταση, διαβήτης τύπου 2, οστεοπόρωση, άσθμα, ημικρανία, νόσος Alzheimer, ρευματοειδής αρθρίτιδα, κυστική ίνωση, μεταβολισμός φαρμάκων. Έτσι, η γνώση των γονιδίων δίνει την δυνατότητα να προσδιορίσουμε τον κίνδυνο εκδήλωσης χρόνιων παθήσεων, λαμβάνοντας εξατομικευμένα προληπτικά μέτρα με διορθωτικές κινήσεις, εξετάσεις και τρόπο ζωής, έτσι ώστε να μειωθεί η πιθανότητα εκδήλωσης της ασθένειας ή να παραταθεί ο χρόνος εκδήλωσής της.

Ποιες άλλες μεταλλάξεις ανιχνεύει ο μοριακός έλεγχος;

Ο γονιδιακός έλεγχος ευεξίας και αντιγήρανσης ανιχνεύει μεταλλάξεις σε γονίδια που άμεσα επηρεάζουν την υγεία, την εμφάνιση αλλά και ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του ατόμου όπως: μεταβολισμός αλκοόλ και καφεϊνης, φωτογήρανση, ερεθισμός δέρματος, σύνθεση και διάσπαση κολλαγόνου. Γνωρίζοντας το γονιδιακό προφίλ μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τα γενετικά μας πλεονεκτήματα αλλά και να μειώσουμε τις αδυναμίες-κινδύνους που εγκυμονούν ορισμένα από τα γονίδιά μας με τις κατάλληλες διορθωτικές κινήσεις για εξατομικευμένες θεραπείες,καλλυντικά ή με τα κατάλληλα σκευάσματα και διατροφή.

Ποιοι μπορούν να κάνουν εξέταση του γονιδιακού τους προφίλ;

Το κοινό στο οποίο απευθύνεται η εξέταση είναι άνθρωποι όλων των ηλικιών, από την γέννησή τους έως μεγάλης ηλικίας. Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τον γονιδιακό έλεγχο ως δώρο ζωής μια και γίνεται μια φορά μόνο στην ζωή μας χωρίς να χρειάζεται επανάληψη και η σκοπιμότητα της πληροφορίας που παίρνουμε είναι η προσαρμογή του τρόπου ζωής για το ευ ζην.

Πώς γίνεται η εξέταση;

Η εξέταση γίνεται ανώδυνα και αναίμακτα με τη χρήση αποστειρωμένου βαμαβκοφόρου στυλεού (μπατονέτα) και συλλογή κυττάρων από το εσωτερικό της παρειάς (μάγουλο). Τα δείγματα εξετάζονται με κωδικούς αριθμών και όχι με προσωπικά στοιχεία. Τα αποτελέσματα ολοκληρώνονται και συνοδεύονται με την εξατομικευμένη έκθεση συμβουλευτικής για πρόληψη μετά από 20 ημέρες περίπου.

© 2012 dps - Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα - ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ ΨΥΡΡΟΠΟΥΛΟΣ Ζ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ / Cardiologist Psirropoulos Dimitrios MD, PhD - ProCardia Medical Institute / An Integrated Cardio Metabolic and Ergometric Centre for Adults and Children

Υλοποιήθηκε από Webnode