ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Η Eπιστήμη της Eξατομικευμένης Διατροφής Ανάλογα με το Γονιδιακό Προφίλ του Ατόμου ( NUTRITIONAL GENOMICS )

Ο κλάδος της επιστήμης που μελετά την αλληλεπίδραση μεταξύ της διατροφής και της γενωμικής, ονομάζεται διατροφογενωμική.

Εξηγεί το διαφορετικό αποτέλεσμα που μπορεί να έχουν τα θρεπτικά συστατικά για τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά και προτείνει μοναδικές ποσοτικά διατροφικές συστάσεις για την επίτευξη μιας μακράς και υγειούς ζωής.

Αν κι όλοι είμαστε 99.9% γονιδιακά ίδιοι, το 0.1% της διαφοράς των γονιδίων μας είναι αυτό που μας κάνει ξεχωριστούς! 

Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και απαιτεί διαφορετικούς συνδυασμούς θρεπτικών συστατικών για να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

Για παράδειγμα, άλλοι άνθρωποι παχαίνουν εύκολα κι άλλοι όχι, κάτι που έχει να κάνει με τον τρόπο μεταβολισμού των υδατανθράκων και των λιπαρών και την ρύθμιση του σε βιοχημικό και γονιδιακό επίπεδο. Άλλοι άνθρωποι. διαθέτουν ένζυμα τα οποία δεν λειτουργούν στο 100% της δυνατότητας τους, λόγω μεταλλάξεων στο DNA τους. Αυτό έχει αντίκτυπο σε διαδικασίες του οργανισμού όπως η εκκαθάριση των ελευθέρων ριζών κι η φλεγμονώδης απόκριση, οι οποίες και σχετίζονται με την εμφάνιση αυτοάνοσων, καρδιαγγειακών νοσημάτων, καρκίνου, χρόνιας κόπωσης και πολλών άλλων.

Αν και δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα γονίδια μας, μπορούμε να τα “ρυθμίσουμε” και να τα προσαρμόσουμε σε ένα νέο τρόπο ζωής και σε μία αποτελεσματική για τον καθένα διατροφή απώλειας βάρους, προστασίας και διαχείρισης κάποιου σχετικού νοσήματος, με στόχο την επίτευξη ενός υγιέστερου οργανισμού ή μίας καλύτερης πορείας της νόσου.

“Η τροφή σου να είναι το φάρμακο σου και το φάρμακο σου να είναι η τροφή σου” - ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ

Συστήνουμε καινοτόμους ελέγχους σημαντικών γονιδίων για την διατήρηση ενός υγιούς σώματος κι εξωτερικά αλλά κι εσωτερικά. Ταυτόχρονα προτείνουμε, ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΑ για τον καθένα, οδηγό βασικών οδηγιών για την επίτευξη μείωσης βάρους για όσους το επιθυμούν αλλά κι οδηγό βιταμινών που ο καθένας μας ξεχωριστά και διαφορετικά χρειάζεται, για να προστατεύεται και να λειτουργεί σωστά ο οργανισμός του σε κυτταρικό επίπεδο, παρέχοντας διατροφικά προληπτικά μέτρα για μια ζωή. 

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι ο έλεγχος  προσφέρεται τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, με μεγάλη επιτυχία και αποτελεσματικότητα στην απώλεια βάρους, στην διαχείριση πολλών νοσημάτων και στην προώθηση ενός υγιούς τρόπου ζωής.

Ο γονιδιακός έλεγχος Πρόληψης και Διατροφής, μελετάει συγκεκριμένες αλλαγές (μεταλλαγές, πολυμορφισμούς) που ο καθένας φέρει στα γονίδια του. Μέσα από τον έλεγχο, επιπλέον δίδονται πληροφορίες για το αυξημένο ρίσκο εμφάνισης διαφόρων σχετιζομένων ασθενειών με τη γενετική και τη διατροφή (διαβήτης τύπου ΙΙ, καρδιαγγειακά νοσήματα,  υπέρταση,  οστεοπόρωση). Ακόμη, ελέγχονται γονίδια τα οποία σχετίζονται με την αποτοξίνωση του οργανισμού με στόχο την πρόληψη χρόνιων νοσημάτων και την πρόωρη γήρανση.

Γνωρίστε τις πραγματικές ανάγκες του οργανισμού σας και λάβετε δράση ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΑ

Η κατανόηση της γενετικής προδιάθεσης ενός ατόμου σε συγκεκριμένες δίαιτες, διατροφικές συμπεριφορές, διατροφικές ανάγκες και τρόπους σωματικής άσκησης, είναι ιδιαιτέρως σημαντική για την υγεία του, τη  μακροπρόθεσμη επιτυχία στη διαχείριση του βάρους του αλλά και την ευεξία του.

Υποστηρίζεται ότι το 80% των πρόωρων καρδιακών παθήσεων, των εγκεφαλικών επεισοδίων και του διαβήτη (τύπου ΙΙ) μπορούν να προληφθούν μέσω της σωστής δράσης των γονιδίων και του περιβάλλοντος

Οι παράγοντες ρίσκου για τις παραπάνω ασθένειες, όπως και για κάποια χρόνια νοσήματα, εξαρτώνται από τον μεταβολισμό των λιπαρών και της χοληστερόλης, την ευαισθησία στην ινσουλίνη, τον επαρκή μεταβολισμό των βιταμινών μέσω ενζυματικών λειτουργιών, τη σωστή αποτοξίνωση από τα ξενοβιοτικά (δηλαδή τους εξωγενείς μολυσματικούς παράγοντες) και τη φυσική άσκηση. Αυτά όλα αποτελούν στοιχεία που ελέγχουμε στη γονιδιακή μας ανάλυση, έτσι ώστε να παρέχουμε τα εφόδια για πραγματικά επαρκή πρόληψη μέσω της εξατομικευμένης διατροφικής δοσολογίας ή ευαισθησίας για το κάθε άτομο.

Δεν είδαμε αποτελέσματα με τις προηγούμενες δίαιτες απώλειας βάρους;

Ο καθένας μας μπορεί να χάσει βάρος με επιτυχία, ακολουθώντας τις οδηγίες που αναγράφονται στα γονίδια του και την εξατομικευμένη συμβουλευτική σε συνεργασία με εξειδικευμένους διατροφολόγους.

Είμαστε πάντα κουρασμένοι και παρουσιάζουμε έλλειψη ενέργειας; Έχουμε προβλήματα με την πέψη;

Για να ανακαλύψουμε τις πραγματικές ανάγκες του σώματος, θα πρέπει να ελεγθεί βαθύτερα το γονιδίωμα και η δράση/δραστικότητα των ενζύμων, έτσι ώστε να διαμορφωθεί η καθημερινότητα μας σύμφωνα με τις μοναδικές ανάγκες του οργανισμού μας. Ο καθορισμός της  ημερήσιας ποσοτικής κατανάλωσης σε  βιταμίνες κι ιχνοστοιχεία είναι εξαιρετικά χρήσιμη.

Ο γονιδιακός έλεγχος Πρόληψης και Διατροφής, παρέχει εξατομικευμένες συστάσεις για την ημερήσια πρόσληψη (σε σύγκριση με το RDA) για τις εξής βιταμίνες και άλλα στοιχεία: 

       
Βιταμίνη Α Βιταμίνη Β6 Βιταμίνη Β12 Βιταμίνη C
Βιταμίνη D Βιταμίνη Ε Φολικό Οξύ Ασβέστιο
Σελήνιο Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα Καφεΐνη Αλάτι

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΠΛΑΝΟ ΠΟΥ ΝΑ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

Στο πρώτο σκέλος του ελέγχου, ανιχνεύονται  γονίδια-κλειδιά τα οποία  σχετίζονται με την ευαισθησία στην ινσουλίνη (ινσουλινοαντίσταση), την επεξεργασία της γλυκόζης, την πίεση του αίματος και το μεταβολισμό των λιπαρών οξέων, λιποπρωτεϊνών και της χοληστερόλης. 
 

Μερικά από τα γονίδια είναι τα: ACE, NOS3, PPARG, APOA, APOB, LPL, AGT, APOC, FTO, FABP2 και ADRB2. 

Σκοπός του ελέγχου είναι η γνώση των πραγματικών αναγκών του οργανισμού κάθε ατόμου, η επιτυχής απώλεια βάρους με αποτελέσματα διαρκείας και η πρόληψη των σχετιζόμενων ασθενειών (καρδιαγγειακά νοσήματα, υπέρταση, διαβήτης τύπου ΙΙ). 

diseases

το δεύτερο σκέλος του ελέγχου, δίδονται πληροφορίες για τη γονιδιακή ικανότητα του σώματός να αποτοξινώνει επιβλαβείς ουσίες από το περιβάλλον (καπνός του τσιγάρου, καυσαέρια και  καρκινογόνες ουσίες στο ψητό κρέας) η οποία εξαρτάται από κάποια ένζυμα και την επάρκη τους λειτουργία.

Για παράδειγμα, τα γονίδια CYP1A2 και EPHX1 και τα παραγόμενα ένζυμα τους διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αποτοξίνωση του οργανισμού και  μεταλλαγές σε αυτά μπορούν να επηρεάσουν διαφορετικά τις ανάγκες καθενός ατόμου. Επιπρόσθετα, το γονίδιο CYP1A2, μπόρει και δίνει επίσης, πληροφορίες για το μεταβολισμό της καφεϊνης (ξενοβιοτικό) και την ασφαλή δοσολογία για τον καθένα για την καρδιακή του υγεία.

Επιπλέον ελέγχονται τα πλέον σημαντικά γονίδια (SOD2, GPX1) που σχετίζονται με τις ιδιότητες του οργανισμού στην εκκαθάριση των ελευθέρων ριζών οι οποίες  αυξάνονται λόγω της ηλικίας και του περιβάλλοντος και είναι ιδιαιτέρως επιβλαβείς για τα κύτταρα μας. Οι ελεύθερες ρίζες συμβάλλουν σημαντικά στην πρόωρη γήρανση.  

Γενετικοί δείκτες που σχετίζονται με τη φλεγμονώδη απόκριση (IL6, TNF) κι αποκαλύπτουν τις ανάγκες του κάθε οργανισμού σε αντιφλεγμονώδη, όπως τα Ω3 λιπαρά.

Γενετικοί δείκτες που σχετίζονται με τις ανάγκες του οργανισμού σε βιταμίνες Β (MTHFR) οι οποίες είναι σημανικές για τη σωστή λειτουργιά του νευρικού συστήματος, για το ανοσοποιητικό σύστημα και για πολλαπλές διαδικάσιες στον οργανισμό.  

Το γονίδιο VDR και τις ανάγκες σε βιταμίνη D και ασβέστιο, για την υγεία των οστών. 

Προσδιορισμός του γονιδίου που εμπλέκεται στο μεταβολισμό της λακτόζης και μπορεί έτσι να καθοριστεί εάν ή όχι ο οργανισμός του καθενός είναι σε θέση να αφομοιώσει τη λακτόζη, με στόχο την απαλλαγή από κάποιες δυσάρεστες γαστρεντερικές διαταραχές που σχετίζονται με αυτή. 

Πολλές επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι  τα άτομα που ακολουθούν διατροφή σύμφωνα με τα γονίδια τους, σημειώνουν σημαντική μείωση βάρους, μεγαλύτερο μεταβολικό όφελος και άλλες βελτιώσεις στον οργανισμό τους, σε σύγκριση με τα άτομα που ακολουθούν δίαιτες που δεν ταιριάζουν στα γονίδια τους.

Ο γονιδιακός έλεγχος Πρόληψης και Διατροφής, γίνεται απλά.

Δεν απαιτείται αιμοληψία, αλλά δειγματοληψία DNA με ειδική μπατονέτα από το εσωτερικό της παρειάς (μάγουλο). 

Λαμβάνετε τα αποτελέσματα του γονιδιακού σας ελέγχου ύστερα από περίπου 15-20 εργάσιμες ημέρες. 

Ο έλεγχος πραγματοποιείται ΜΙΑ ΦΟΡΑ στην ζωή του κάθε ατόμου

 

 

Σωτήριος ο καρδιολογικός προαθλητικός έλεγχος στα παιδιά 

kardiologos-paidokardiologos-ypertasiologos-psyrropoulos-thessaloniki-podosfero-athlisi

Follow-your-athletic-heart-psyrropoulos-kardiologos-cardiologist-thessalonikh

Eγγραφείτε στο Kardionews - Σας ενδιαφέρει η υγεία σας!

Κοντά σε όλη την οικογένεια

kardiologos-paidokardiologos-ypertasiologos-arrythmiologos-athlisi-ergometria-psyrropoulos-thessaloniki


 

© 2012 dps - Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα - ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ ΨΥΡΡΟΠΟΥΛΟΣ Ζ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ / Cardiologist Psirropoulos Dimitrios MD, PhD - ProCardia Medical Institute / An Integrated Cardio Metabolic and Ergometric Centre for Adults and Children

Υλοποιήθηκε από Webnode