ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΧΡΟΝΙΑΣ ΚΟΠΩΣΗΣ

Τα συμπτώματα του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης είναι η έντονη εξάντληση, με κακή ποιότητα στον ύπνο και στο ξύπνημα, πονοκεφάλους, πόνους μυοσκελετικούς και αρθρώσεων αλλά και προβλήματα στην μνήμη. Η ένταση και ο τύπος των συμπτωμάτων έχουν διακυμάνσεις από ημέρα σε ημέρα.

Άλλες ενδείξεις μπορεί να είναι, πόνος στην κοιλιακή χώρα ή στο στήθος, φούσκωμα, επίμονος βήχας, κατάθλιψη και άγχος, διάρροια, ζάλη, ξηρότητα στα μάτια ή στο στόμα ή στα αυτιά, αστάθεια στο σφυγμό, πόνο στο σαγόνι, ναυτία και απώλεια της όρεξης, ιδρώτας στον ύπνο, δυσκολίες στην αναπνοή.
 
Η διερεύνηση της κατάστασης συμπεριλαμβάνει την ανίχνευση σε:
-Συνήθεις χρόνιες ασθένειες  – καταστάσεις με την χρήση των αναλύσεων του γενικού check up. Δείκτες φλεγμονής, καθώς και μεταβολικοί δείκτες χρησιμοποιούνται στον αποκλεισμό πιθανής διαρκούς ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού ή κάποιας σημαντικής μεταβολικής διαταραχής
-Λιγότερο συνηθισμένες ασθένειες που προκαλούν αίσθηση κόπωσης. Δυσλειτουργία θυρεοειδούς, αυτοάνοσα, έλλειψη ιχνοστοιχείων, υπερβολικό χημικό στρες είναι από τις περιπτώσεις που εξετάζονται.

Οι εξετάσεις που επιλέγονται περιλαμβάνουν:

Γενικό Check Up
ΑΝΑΛΥΣΗ / ΤΕΣΤ ΕΞΕΤΑΖΕΙ / ΑΝΙΧΝΕΥΕΙ :
Γενική αίματος / Αιμοδιάγραμμα CBC Μετρήσεις σε Αιματοκρίτη - Ερυθρά - Λευκά Αιμοσφαίρια - Αιμοπετάλια και εξέταση μορφολογίας τους.
Ανιχνεύονται κυρίως Αναιμίες, Φλεγμονές, Λοιμώξεις, Δυσπλασίες μυελού.
Ενδείξεις - επίδραση χρόνιων νοσημάτων - καταστάσεων
Ταχύτητα καθίζησης ΤΚΕ / ESR
C-αντιδρώσα πρωτεϊνη Υψηλής ευαισθησίας CRP-hs Βραχυχρόνιες κεντρικές αλλά και τοπικές φλεγμονές,
συνεκτίμηση καρδιαγγειακού κινδύνου από ενδοαγγειακές φλεγμονές
Σάκχαρο νηστείας / διώρου Glu Σακχαρώδη διαβήτη / προδιάθεση σε διαβήτη
Ουρία Urea Νεφρική λειτουργία
Κρεατινίνη Cr
Ουρικό οξύ UA Αρθρίτιδες, διατροφικές διαταραχές
Χοληστερίνη Ολική Chol Την ποσότητα και αναλογία των λιπιδίων του αίματος ως
- βασικός δείκτης μακροχρόνιου κινδύνου σε καρδιαγγειακά
- δείκτη μεταβολικού προφίλ
Χοληστερίνη HDL
Χοληστερίνη LDL
Τριγλυκερίδια Tgl
Αθηρωματικός δείκτης
γ-γλουταμινοτρανσφεράση γ-GT Ηπατική λειτουργία, πιθανή ενόχληση του ήπατος από χημικούς παράγοντες ή λοιμώξεις
Τρανσαμινάσες ALT & AST
Γενική ούρων Παθολογία και λοιμώξεις σε νεφρά και κύστη

 

TSH (θυρεοειδοτρόπος ορμόνη)
Έλεγχος της ρύθμισης του θυρεοειδή αδένα και ανίχνευση πιθανού υποθυρεοειδισμού ή υπερθυρεοειδισμού, που προκαλούν συμπτώματα χρόνια κόπωσης.
Σίδηρος (Fe) και φερριτίνη (Ferr)
Έλλειψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει έντονα συμπτώματα κούρασης. Πιθανή διάγνωση σιδηροπενίας απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση. Η σισδηροπενία είναι πλέον συνηθισμένη σε γυναίκες γόνιμης ηλικίας, καθώς και σε μεγαλύτερες ηλικίας.
Νάτριο, Κάλιο
Τα συγκεκριμένα ιχνοστοιχεία – ηλεκτρολύτες, ρυθμίζουν το υδατικό ισοζύγιο του οργανισμού. Με την μέτρηση τους ελέγχεται πιθανή αφυδάτωση, ή απορύθμιση των ηλεκτρολυτών λόγω φαρμάκων (π.χ. διουρητικών, αντι-υπερτασικών κ.α.).
ANA (αντιπυρηνικά αντισώματα)
Τα ΑΝΑ είναι μία σειρά πολλών διαφορετικών αντισωμάτων από διαφορετικά αυτοάνοσα νοσήματα. Συνήθως εκφράζονται με μακροχρόνιες φλεγμονές και συνεχή καταπόνηση του ανοσοποιητικού συστήματος, μυοσκελετικούς πόνους και χρόνια κόπωση. Εμφανίζονται συχνά μεταξύ των ατόμων με οικογενειακό ιστορικό σε αυτοάνοσα,, και με μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες.
Ρευματοειδής παράγοντας (RF)
Με το ρευματοειδή παράγοντα ανιχνεύουμε κυρίως την ρευματοειδή αρθρίτιδα, που είναι η αυτοάνοση μορφή της αρθρίτιδας. Επιπλέον πληροφορία μπορεί να μας δώσει το τεστ το οποίο είναι ευαίσθητο και σε παρασιτικές λοιμώξεις, φυματίωση, σύφιλη, σε άλλα αυτοάνοσα νοσήματα, αλλά και σε παθήσεις του ήπατος, των νεφρών και των πνευμόνων. Όλες οι προαναφερθείσες καταστάσεις επιφέρουν χρόνια εξάντληση στον οργανισμό.
 
Ενίοτε συνιστώνται επιπρόσθετα οι εξετάσεις για:
Τεστοστερόνη: Σε περιπτώσεις υποψίας ορμονικής διαταραχή σε άνδρες
Κορτιζόλη (Cort): Σε περίπτωση υποψίας δυσλειτουργίας των επινεφριδίων (ορμόνη του στρές και της εγρήγορσης)
HIV αντίσωμα (Anti-HIV)
 
Σε περίπτωση που οι διαγνωστικές αναλύσεις δεν δίνουν διάγνωση, πρέπει να εμπλακούν διαγνωστικά θέματα, όπως:
-ύπνου
-κοινωνικών συνηθειών
-διατροφής
-ορθοσωμίας και φυσικής κατάστασης
-ψυχολογίας.

 

© 2012 dps - Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα - ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ ΨΥΡΡΟΠΟΥΛΟΣ Ζ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ / Cardiologist Psirropoulos Dimitrios MD, PhD - ProCardia Medical Institute / An Integrated Cardio Metabolic and Ergometric Centre for Adults and Children

Υλοποιήθηκε από Webnode