ΥΠΕΡΒΑΡΟΙ - ΟΡΜΟΝΙΚΟΣ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

Πέραν των εξετάσεων του βασικού ορμονικού μεταβολισμού συνιστώνται και επιπλέον εξετάσεις που αφορούν ορμόνες και παράγοντες που συμμετέχουν στη διαχείριση της ισορροπίας των μηχανισμών λιπόλυσης και λιπογέννεσης.

Στην διερεύνηση των παραγόντων συναξιολογούνται:
-Ψυχολογία – συμπεριφορά – συνήθειες διατροφικές ποιοτικά και ποσοτικά
-Σωματική δραστηριότητα – φυσική κατάσταση – ποιότητα και ποσότητα ύπνου
-Παράμετροι βασικού μεταβολικού προφίλ
-Παράμετροι βασικου ορμονικού μεταβολικού προφίλ
 
Ο έλεγχος προτείνεται σε περιπτώσεις όπου η διερεύνηση των παραγόντων παχυσαρκίας δεν έχει εμφανείς παθολογικές παραμέτρους και υφίσταται ανθεκτικό επίμονο βάρος σε συνεχείς υποθερμιδικές δίαιτες.
 
Η συγκεκριμένη ανάλυση μπορεί να υποδείξει την λύση μέσω:
-καλύτερης ενδοκρινικής ρύθμισης,
-αντιμετώπισης μη κλινικά εμφανών φλεγμονών,
-αυστηρότερης αντιμετώπισης θεμάτων ύπνου,
-λήψης συμπληρωμάτων διατροφής.
 
Οι εξετάσεις που χρησιμοποιούνται, είναι:
Λεπτίνη: είναι σημαντικός ρυθμιστικός παράγοντας του μεταβολισμού με άμεση επίδραση στην μείωση της αίσθησης της πείνας. ’Σκληρές’ δίαιτες μπορεί να κατεβάσουν τα επίπεδα της σε τέτοιο βαθμό που να καθίσταται αδύνατη η περαιτέρω μείωση του βάρους. Η μέτρηση της είναι απαραίτητη όταν παρουσιάζεται σε πρόγραμμα υποθερμιδικής δίαιτας, μη αναμενόμενη σταθεροποίηση του βάρους
Αδιπονεκτίνη: είναι ορμόνη που βοηθά στην διατήρηση χαμηλών επιπέδων χοληστερίνης και σακχάρου ενώ έχει και αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθά έτσι έμμεσα στην απώλεια βάρους.
O παράγοντας TNF-a: εκκρίνεται σε περιπτώσεις φλεγμονώδους αντίδρασης που μπορούν να δώσουν ακόμα και λάθος τροφές, και καταστέλλει τους μηχανισμούς της λιπόλυσης.
Βιταμίνη D-3 25(OH): είναι γνωστό πως έλλειψη της συσχετίζεται με παχυσαρκία, ενώ τελευταίες μελέτες δείχνουν πως και ο ρυθμός απώλειας βάρους σε μία δίαιτα συσχετίζεται αναλογικά με τα επίπεδα της στο αίμα.

 

 

Σωτήριος ο καρδιολογικός προαθλητικός έλεγχος στα παιδιά 

kardiologos-paidokardiologos-ypertasiologos-psyrropoulos-thessaloniki-podosfero-athlisi

Follow-your-athletic-heart-psyrropoulos-kardiologos-cardiologist-thessalonikh

Eγγραφείτε στο Kardionews - Σας ενδιαφέρει η υγεία σας!

Κοντά σε όλη την οικογένεια

kardiologos-paidokardiologos-ypertasiologos-arrythmiologos-athlisi-ergometria-psyrropoulos-thessaloniki


 

© 2012 dps - Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα - ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ ΨΥΡΡΟΠΟΥΛΟΣ Ζ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ / Cardiologist Psirropoulos Dimitrios MD, PhD - ProCardia Medical Institute / An Integrated Cardio Metabolic and Ergometric Centre for Adults and Children

Υλοποιήθηκε από Webnode