Δραματική μείωση το 2015 των οικονομικών του ΕΣΥ και του ΕΟΠΠΥ

2015-01-11 21:02

 
 
 
Τα κουτσουρεμένα οικονομικά του ΕΣΥ αλλά και όλου του συστήματος, με δύο λόγια η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση, αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά που σημάδεψαν την υγεία και την περίθαλψη των πολιτών τα προηγούμενα χρόνια.
 
Και όταν έχεις συρρικνωμένους προϋπολογισμούς και ένδεια στα οικονομικά της υγείας, δεν πλήττεται μόνο το σύστημα, το ίδιο δραματικά πλήττονται και αποδιοργανώνονται οι πολίτες και κυρίως οι ευπαθείς ομάδες.
 
Το ΕΣΥ καταβαραθρώθηκε τα προηγούμενα χρόνια, και ένας από τους κυριότερους λόγους ήταν η συστηματική και δραματική απώλεια εσόδων που σημειώθηκε. Αργά και βασανιστικά, χάθηκαν πόροι από το σύστημα υγείας.Και είναι γεγονός, ότι όταν κόβεις τόσα πολλά σήμερα, ίσως αύριο πληρώσεις πολύ πιο ακριβά την υγεία και την περίθαλψή σου.
 
Ο οικονομικός στραγγαλισμός των Νοσοκομείων είναι ορατός πλέον με γυμνό μάτι και αποδεικνύεται από δεκάδες στοιχεία που έρχονται καθημερινά στη δημοσιότητα.
 
Βάσει των στοιχείων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους τα νοσοκομεία του ΕΣΥ επιχορηγήθηκαν από τον Ιανουάριο του 2014 μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου του 2014 με το ποσό των 3,6 δισ. ευρώ, έναντι των 4,738 δισ. ευρώ για το 2013 (Νοέμβριος). Συνεπώς, η κρατική επιχορήγηση των νοσοκομείων του ΕΣΥ για το 2014 ήταν μειωμένη κατά 1,138 δισ. ρυρώ!!
 
Το ίδιο κουτσουρεμένος όμως, είναι και ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ και συγκεκριμένα μειωμένος κατά 1,2 δις ευρώ. Ειδικότερα, ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για το 2014 ανήλθε σε 6,651 δισ. ευρώ ενώ το 2015 θα διαμορφωθεί στα 5,472 δισ. ευρώ.
 
Η διοίκηση του Οργανισμού αναφέρει ότι τα νούμερα είναι μειωμένα, διότι ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων περίπου 9.000 στα Πολιυατρεία, μεταφέρθηκαν στις υγειονομικές περιφέρειες, ενώ έγινε και γενναία μείωση στα λειτουργικά έξοδα και στην μισθοδοσία των εργαζομένων. Στα παραπάνω θα πρέπει να επισημανθεί και η έντυπωσιακή αποχώρηση μεγάλου αριθμού έμπειρων ιατρών από το ΕΣΥ. 
 
Πηγές: onmed.gr
 
  

Πίσω

© 2012 dps - Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα - ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ ΨΥΡΡΟΠΟΥΛΟΣ Ζ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ / Cardiologist Psirropoulos Dimitrios MD, PhD - ProCardia Medical Institute / An Integrated Cardio Metabolic and Ergometric Centre for Adults and Children

Υλοποιήθηκε από Webnode