Πλαφόν στις εξετάσεις βάζει ο ΕΟΠΠΥ - Επιβάρυνση των πολιτών
2015-01-17 18:19
Πλαφόν στις εξετάσεις βάζει ο ΕΟΠΠΥ
Νέα όρια στον αριθμό των εξετάσεων που μπορούν να γράφουν οι γιατροί ανά ασφαλισμένο βάζει ο ΕΟΠΥΥ. Η σχετική υπουργική απόφαση δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την περασμένη Τετάρτη και εκκρεμεί πλέον η ενσωμάτωση των ορίων αυτών στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε., προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή.
Η νέα υπουργική απόφαση περιλαμβάνει για κάθε ιατρική ειδικότητα το όριο των συνταγογραφούμενων εξετάσεων ανά ασφαλισμένο σε κάθε κατηγορία ιατρικών πράξεων. Το όριο αυτό ισχύει για όλα τα παραπεμπτικά που θα εκδοθούν την ίδια ημερομηνία στον ίδιο ΑΜΚΑ και μέχρι τέσσερις ημερολογιακές ημέρες μετά. Παραδείγματος χάριν, ένας παθολόγος-ογκολόγος μπορεί να γράφει –και να αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ– έως, ενδεικτικά, τέσσερις αξονικές τομογραφίες, έξι ανοσολογικές εξετάσεις, πέντε αιματολογικές κ.ο.κ., ενώ ένας καρδιολόγος αντίστοιχα μπορεί να συνταγογραφήσει μία αξονική τομογραφία, μία ανοσολογική και πέντε αιματολογικές. Ενας καρδιολόγος δεν μπορεί να γράψει εξέταση γαστρεντερολογίας ή θεραπεία στειρότητας, ένας γαστρεντερολόγος δεν μπορεί να παραπέμψει σε συνεδρίες φυσικοθεραπείας και ένας γυναικολόγος, ακόμη κι αν γράψει εξετάσεις νεφρολογικές, αυτές δεν θα αποζημιωθούν από τον ΕΟΠΥΥ.
Κατά τη διάρκεια της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης το σύστημα θα ενημερώνει τον γιατρό για το κατά πόσο οι εξετάσεις που γράφει βρίσκονται εντός του επιτρεπόμενου αριθμητικού ορίου. Για όσες εξετάσεις υπερβαίνουν τον εγκεκριμένο αριθμό εκτυπώνεται δεύτερο παραπεμπτικό που αναφέρει ότι «δεν αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ σε ιδιώτη πάροχο», ωστόσο μπορούν να διενεργηθούν δωρεάν στις δημόσιες δομές υγείας.
Είναι εύκολα αντιληπτός ο στόχος αυτών των μεταβολών, δηλαδή η επιβάρυνση του μέσου πολίτη είτε οικονομικά αφού θα αναγκαστεί να καταφύγει στην αυτοχρηματοδότηση για να κένει τις απαραίτητες εξετάσεις είτε θα αναγκαστεί να ενταχθεί στις ατέλειωτες ουρές των Δημόσιων Νοσοκομείων.
Σημειώνεται ότι το μέτρο αυτό προβλεπόταν αρχικά σε υπουργική απόφαση του περασμένου Αυγούστου, ωστόσο αποφασίστηκε η τροποποίηση των αριθμητικών ορίων με βάση τις παρατηρήσεις ιατρικών εταιρειών και συλλόγων.
Πηγές: ΕΟΠΠΥ
Κοντά σε όλη την οικογένεια