Γιατί φοβόμαστε τη βραδυκαρδία;
2016-02-09 01:25
Βραδυκαρδία έχουμε όταν η καρδιά μας χτυπά με αργότερο ρυθμό από ότι είναι ο κανονικός (ο μέσος όρος είναι περίπου 70 παλμοί το λεπτό). Η καρδιά χτυπά συνήθως περίπου 60 με 100 φορές το λεπτό σε έναν ενήλικα σε κατάσταση ηρεμίας. Εάν έχουμε βραδυκαρδία, η καρδιά μας χτυπά λιγότερες από 55-60 φορές το λεπτό.
Η βραδυκαρδία μπορεί να είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, επειδή η καρδιά δεν μπορεί να στείλει αρκετή ποσότητα οξυγονομένου αίματος στα διάφορα όργανα στο σώμα μας. Για κάποιους ανθρώπους, όμως, η βραδυκαρδία δεν προκαλεί συμπτώματα ή επιπλοκές.
Η τοποθέτηση ενός βηματοδότη και άλλες θεραπείες μπορούν να διορθώσουν την επικίνδυνη βραδυκαρδία και να βοηθήσουν την καρδιά μας να διατηρεί έναν κατάλληλο ρυθμό.
Συμπτώματα
Εάν έχουμε βραδυκαρδία, ο εγκέφαλος και άλλα όργανα μπορεί να μην πάρουν το οξυγόνο που χρειάζονται. Ως αποτέλεσμα, ενδέχεται να παρουσιάζουμε αυτά τα συμπτώματα:
Αίσθημα επικείμενης λιποθυμίας (συγκοπή)
Ζάλη
Αδυναμία
Κόπωση
Δυσκολία στην αναπνοή
Πόνος στο στήθος
Σύγχυση ή προβλήματα μνήμης
Εύκολη κόπωση κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε σωματικής δραστηριότητας
Πότε ένας αργός καρδιακός ρυθμός είναι φυσιολογικός
Ο καρδιακός ρυθμός σε κατάσταση ηρεμίας που είναι βραδύτερος από 60 παλμούς το λεπτό, υπάρχει περίπτωση να είναι φυσιολογικός για μερικούς ανθρώπους, ιδιαίτερα για τους νέους υγιείς ενήλικες και τους καλά προπονημένους αθλητές. Για αυτούς τους ανθρώπους, η βραδυκαρδία δεν θεωρείται πρόβλημα υγείας.
Πότε βλέπουμε τον καρδιολόγο μας
Υπάρχουν πολλές επιμέρους παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα βραδυκαρδίας. Είναι εξαιρετικά σημαντική η έγκαιρη επίσκεψη στον καρδιολόγο μας. Ο τακτικός περιοδικός έλεγχος σε έμπειρους καρδιολόγους μας προστατεύει αποτελεσματικά από τις επιπλοκές της βραδυκαρδίας.
https://www.mayoclinic.org / iatropedia.gr
Κοντά σε όλη την οικογένεια