Οι παχύσαρκοι έχουν έλλειψη βιταμίνης D ...!

2015-05-15 01:11

Έλλειψη βιταμίνης D και παχυσαρκία: Πώς συνδέονται
 
Τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα που έχουν έλλειψη βιταμίνης D θα πρέπει να παίρνουν συμπληρώματα, εάν θέλουν να αυξήσουν τις πιθανότητες να χάσουν βάρους.
 
Την άποψη αυτή εξέφρασε μια ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο του Μιλάνου, οι οποίοι προειδοποιούν, ότι όσοι έχουν χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης του «ήλιου» (βιταμίνη D) στον οργανισμό τους, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.
 
Προηγούμενες έρευνες είχαν συνδέσει την έλλειψη βιταμίνης D με την εμφάνιση παχυσαρκίας και τον κίνδυνο επιπλοκών που σχετίζονται με αυτή, όπως ο διαβήτης τύπου 2.
 
Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Μιλάνου εκτίμησαν, ότι στη βόρεια Ιταλία, η σοβαρή έλλειψη βιταμίνης D κυμαίνεται από 6% στους υπέρβαρους ανθρώπους, έως και 30-40% σε αυτούς που θεωρούνται παθολογικά παχύσαρκοι.
 
Σχεδόν όλοι οι παχύσαρκοι συμμετέχοντες εμφάνισαν έλλειψη βιταμίνης D, κάτω από το επίπεδο της βέλτιστης περιοχής.
 
Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές μελέτησαν 400 υπέρβαρους ή παχύσαρκους ενήλικες, οι οποίοι χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες –αυτούς που δεν λάμβαναν συμπληρώματα, εκείνους που έπαιρναν 25.000 IU D το μήνα και σε εκείνους που λάμβαναν πάνω από 100.000 IU.
 
Όλοι οι συμμετέχοντες ακολούθησαν την ίδια ισορροπημένη διατροφή, χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες.
 
Μετά από έξι μήνες, μόνο όσοι λάμβαναν 100.000 IU το μήνα είχαν καταφέρει να φτάσουν τη βέλτιστη περιοχή πρόσληψης βιταμίνης D, ωστόσο οι ερευνητές παρατήρησαν σημαντική μείωση της περιφέρειας της μέση και στις δύο ομάδες που πήραν τα συμπληρώματα. Όσοι ανήκαν στη δεύτερη ομάδα έχασαν κατά μέσο όρο 3,8 κιλά (και 4 εκατοστά από την περιφέρεια της μέσης), ενώ όσοι ανήκαν στην τρίτη ομάδα έχασαν 5,4 κιλά (και 5,48 εκατοστά από την περιφέρειας της μέσης). Οι συμμετέχοντες που δεν πήραν καθόλου συμπληρώματα έχασαν 1,2 κιλά (και 3,21 εκατοστά στην περιφέρεια της μέσης).
 
«Τα δεδομένα αυτά υποδηλώνουν, ότι στους υπέρβαρους και παχύσαρκους ανθρώπους με έλλειψη βιταμίνης D, τα συμπληρώματα βιταμίνης D βοηθούν στην απώλεια του βάρους και ενισχύουν τις ευεργετικές επιδράσεις ενός διατροφικού προγράμματος χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες» αναφέρουν οι επιστήμονες στην ερευνητική τους εργασία.
 
Πηγή: International Journal of Endocrinology & https://www.onmed.gr/

Πίσω

Σωτήριος ο καρδιολογικός προαθλητικός έλεγχος στα παιδιά 

kardiologos-paidokardiologos-ypertasiologos-psyrropoulos-thessaloniki-podosfero-athlisi

Follow-your-athletic-heart-psyrropoulos-kardiologos-cardiologist-thessalonikh

Eγγραφείτε στο Kardionews - Σας ενδιαφέρει η υγεία σας!

Κοντά σε όλη την οικογένεια

kardiologos-paidokardiologos-ypertasiologos-arrythmiologos-athlisi-ergometria-psyrropoulos-thessaloniki


 

© 2012 dps - Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα - ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ ΨΥΡΡΟΠΟΥΛΟΣ Ζ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ / Cardiologist Psirropoulos Dimitrios MD, PhD - ProCardia Medical Institute / An Integrated Cardio Metabolic and Ergometric Centre for Adults and Children

Υλοποιήθηκε από Webnode